Vilket kolvspel i ILO 150 cc?

Fråga: Vilket kolvspel ska det vara i en ILO 150cc cylinder med diametern 57 mm? Tycker det bör vara samma på alla dom här gamla gjutjärnscylindrarna, men nu gäller det nyborrad cylinder till ILO. räcker 0,10 mm, eller bör man gå upp till 0,13-0,15 mm som på JB-cylindrar för att vara säker? Vet inte om ILO är lika känslig. Vill slippa nyp. Obs, ska borra en snart…

Göran A, Vånga

 

Svar: Jag hittar tyvärr inga uppgifter om kolvspelet på ILO 150 cc, men 0,10 bör det nog vara om man ska undvika nypningar eller onödigt lång inkörningsperiod. Luftkylda motorer ska oftast ha lite större spel än vattenkylda. Särskilt om det som i detta fall handlar om en gjutjärnscylinder som sväller mindre en aluminiumkolven vid en given temperatur.

Det är vanligt att kolven har ett undermått relativt cylindern som ofta har mått i ”jämna” millimeter (eller halvmillimeter vid överdimensioner). Om motorn har exempelvis 56 mm i borr så kan det stå ett mindre mått på kolvtoppen – kanske 55,95 vilket då ger 56,00-56,9=0,05 mm i kolvspel. Någon som har uppgifter på kolvspelet på Görans ILO-motor? Lämna gärna en kommentar i fältet nedan.

Jim Lundberg

Rulla till toppen