Vilken balansfaktor på Vespa PX?

Fråga: Vilken balansfaktor gäller för en Vespa PX av 1984 års modell? Ska kolven och kolvbulten ingå i balansfaktor eller ska dom tillhöra vevaxeln? Någon som vet?

Arne Nohlberg

 

Svar: Jag har inga uppgifter om vilken balansfaktor som gäller för Vespa PX. Balansfaktorn är förhållandet mellan vevaxelns motvikter och vikten av kolven och en del av vevstaken. Balansering av motorer är alltid en kompromiss eftersom man ska balansera ut en linjär rörelse (kolvens) med en roterande (vevaxelns motvikter). Hur man än gör kommer det att uppstå vibrationer och det handlar om att reducera dem och även att flytta dem från de varvtal man oftast kör på. Även motorupphängning och ramkonstruktion spelar in vid balansering av motorn.

Ska man köra tävlingar kan en balansfaktor passa bättre och ska man bara åka till och från jobbet kan en annan faktor vara bättre. Balansfaktorn på en encylindrig motor ligger ofta någonstans mellan 60-80 % beroende på körstil och ramkonstruktion. Du kan läsa mer om detta här på hemsidan i artikeln Balansering av vevaxlar. Någon som har en konkret balansfaktor till Arnes motor? Lämna gärna en kommentar i fältet nedan.

Jim Lundberg

Rulla till toppen