Hur snyggar man till motorblocket på en Sachs?

Fråga: Hallå, jag håller på att renovera en sachsmotor och undrar vad man kan använda för att fixa till motorblocket. Det ser lite slitet ut och hade nog mått bra av någon form av behandling. Är det bara målning som funkar eller kan man blankslipa och applicera någon form av värmebeständigt fett för att förhindra korrosion?

Mårten Lundgren

 

Svar: Sachsmotorn är lackad i en silverfärg från fabrik. Vill man ha tillbaka det utseendet ska man lacka om den med någon olje- och värmebeständig lack. Du kan läsa mer om detta här på hemsidan. Att slipa rent en sachsmotor och bara låta den vara metallren fungerar tyvärr inte då aluminiumlegeringen i blocket innehåller magnesium som lätt korroderar i kontakt med syre och vatten.

Vissa gamla sachsblock kan vara fulla av hål och porer och se ut som de legat i syra, men har bara korroderat på grund av omgivningen. Av den anledningen måste ytan förseglas så att syre och fukt inte når den. Något fett tror jag inte på då detta kommer att dra åt sig smuts och dessutom försvinna med tiden på grund av regn och bensin med mera. Vill man ha en metallren yta kan man lägga på en tålig klarlack, vilket är vanligt på exempelvis japanska motorcykelmotorer. Vill du ha en blank yta under lacken kan du läsa om det här.

Jim Lundberg

Rulla till toppen