Sachsmotor där kicken inte greppar

Fråga: Hej, Har en trevlig Monark Compact 1252, treväxlad. Men har ”kick-bekymmer”. När jag ska kicka igång den så greppar inte kicken i vad den nu ska greppa i annat än ibland. Vad tror ni om felet? Är det att plocka isär hela motorn för att fixa till det?

Sven i Sigtuna

 

Svar: Det här kan bero på två saker. Börja med att kolla vad som händer när du kickar utan tändstiftet. Det är ganska vanligt på sachsmotorerna att de slirar på lamellerna vid starten. Utan stift ska motorn gå runt när man kickar om lamellerna är orsaken. Slirande lameller kan i sin tur bero på flera saker. Kolla att det finns några millimeters spel i kopplingsvajern – slaka vajern vid behov med vajerspännaren. Det kan även bero på att justerskruven i kopplingens centrum är för långt in så att lamellerna inte går ihop. Rätt justerad ska kopplingsarmen ovanpå motorn ha en frigång på 8-10 mm.

Det kan också bero på för hög oljenivå. Ställ mopeden rakt och öppna nivåpluggen som sitter i bakkant av transkåpan. Låt eventuell olja rinna ut och sätt tillbaka pluggen. Nu är oljenivån rätt (det ska vara totalt 2 dl SAE 80 i motorn), men det kan krävas en åktur för att överskottsoljan ska stänka av från lamellerna. En ”quick-fix”-metod är att ta bort transkåpan, hålla in kopplingshandtaget så att lamellerna går isär och samtidigt hälla några deciliter lacknafta eller avfettning över kopplingen så oljan mellan lamellerna sköljs ur. Det händer även att lamellerna med tiden blir glaserade och får en hal yta. Då kan man testa med att rugga upp dem med slippapper (korn 180-320) och om det inte hjälper så måste de bytas.

Den andra orsaken till att kicken inte greppar kan vara att någonting har hänt med själva kickmekanismen inne i motorn. Då kommer inte motorn att röra sig det minsta även om man tagit ur tändstiftet och troligtvis måste den delas eftersom dessa delar sitter mitt i motorn. Det är inga större problem med att dela (och sätta ihop) en sachsmotor. Ha koll på shims och lösa rullar så ska det gå bra.

Jim Lundberg

Sachsmotor där kicken inte greppar
Demontering av koppling på Sachs.
Sachsmotor där kicken inte greppar
Montering av kickaxel på Sachs.
Rulla till toppen