Tvätta motordelar med E85?

Fråga: Hej Jim Lundberg. Jag funderar om det går att använda E85 och rengöra mopeddelar med när dom är skitiga och när man ska tvätta av mopeden. Eller finns det något annat? Har använt lacknafta för men jag tycker det blir så dyrt.

MVH Anders Carlsson

 

Fråga: E85 är kanske inte den bästa fettlösaren. Om man kör en tvåtaktare på E85 så kan man få problem med att få tvåtaktsoljan att lösa sig i bränslet eftersom etanol och petroleumprodukter inte alltid blandar sig effektivt. Dessutom är E85 väldigt eldfängt. Jag använder mest lacknafta till rengöring av hårt nedsmutsade delar och förvarar sedan den använda naftan i ett kärl så att den kan användas igen. Jag gör inte av med mer än en 5-litersdunk med lacknafta per år trots att jag tvättar delar nästan varje vecka.

Ett bra trick för att hålla ner naftakontot är att först grovrengöra detaljen. Då kan ett par deciliter nafta räcka om man skrubbar med en diskborste eller styv pensel. När detta är gjort tar man en ny skvätt lacknafta som då inte blir så förorenad och kan sparas. Låter man naftan stå orörd så faller merparten av föroreningarna till botten och man kan försiktigt hälla över den till ett rent kärl. Ska man däremot avfetta något väldigt noggrant, exempelvis inför målning, tar man en skvätt oanvänd lacknafta.

Ett annat, och mindre illaluktade, alternativ är att använda något vattenburet rengörningsmedel. Detta kräver dock uppvärmning och gärna en tvättmaskin – exempelvis en ombyggd diskmaskin.

Tvättar du av mopeden så kan du med fördel använda en högtryckstvätt. Då behöver man på sin höjd lösa upp smutsen med exempelvis lacknafta på ett fåtal ställen. Resten fixar vattenstrålen.

Jim Lundberg

Tvätta motordelar med E85?
Högtryckstvättens stråle slår effektivt bort olja och smuts – ofta utan hjälp av något rengöringsmedel
Rulla till toppen