Framgaffel och olja till Monark E-Type

Fråga: Hejsan! Jag har nyss införskaffat en MCB Monark E-Type (den som ej har krom eller lappar på tank) med Sachs 3-växlad motor. Har två frågor om dessa två saker (moped och motor).

1. Vart skulle man kunna få tag på delar såsom styrkrona och delar inuti (fjädrar och/eller sådana saker)

2.vad skall det vara för växellådsolja i motorn? Kan vara bra och veta tills nästa oljebyte:)

Tim Nordahl

 

Svar: Om du har den lackerade tanken som på bilden ovan har du en E-Type av 1975 års modell. Framgaffeln på E-Type är lite speciell och man hittar inte delar till den hur som helst. Jag vet inte om några delar nytillverkas. Kolla med några mopedreservdelsföretag om vad som finns. Annars är det marknader och annonsering som gäller. Du kan annonsera gratis i tidningen Classic Motors privatannonser så kan tusentals motorintresserade se din annons. Är det bara fjädrarna du söker kan det gå att få sådana nytillverkade av en fjäderverkstad om du har en förlaga med dig.

Den treväxlade sachsmotorn ska ha 2 dl SAE 80-olja. Välj en olja av klass GL1 eller eventuellt GL4. Ju högre GL-nummer, desto mer starka tillsatser finns det i oljan som kan angripa bussningar av gulmetall (brons mm) i din motor. OKQ8 har en GL 1-olja som du lugnt kan hälla i. Du kan även använda en SAE 30 motorolja som har likvärdig viskositet. Denna olja säljs som gräsklipparolja på stormarknader, bensinmackar och biltillbehörsbutiker.

Jim Lundberg

Rulla till toppen