Annan framgaffel på Monark E-Type?

Fråga: Hej! Tim här igen med en annan fråga angående MCB E-Type Monark. Fungerar framgafflar från Compact som framgaffel till E-Type? Så att det inte ser helt hemmagjort ut. Fungerar denna i så fall? (Se länk till Ettans mopeder)

Tim

 

Svar: Den gaffel som syns i din länk påminner rätt mycket om E-Typens originalgaffel vilket Compactens gaffel inte gör. Den gaffeln är en vidareutveckling av den första Monarpedens gaffel som dök upp 1953, och hängde med i lite förändrat utförande tills sista Compacten tillverkades 1983. Hur gaffeln i din länk sedan passar på din E-Type kan jag inte svara på. Eftersom jag haft en E-Type själv när jag var 15 kan jag bara hålla med om vad som sades i reklamen; ”Perfekt balans och styrgeometri”. Man kunde köra en hel dag utan att röra vid styret med händerna. Det räckte med att luta moppen så styrde den perfekt i kurvorna.

Den E-Type som jag nu äger har en framgaffel som ser likadan ut som originalet, men kommer från en helt annan tvåhjuling. Resultatet blev att mopeden är betydligt vingligare än min förra som ju hade originalgaffeln. Här handlar det om gaffelvinklar som försprång och liknande och om dessa inte stämmer med originalet kan mopeden bli tråkig att köra. Jag har själv (efter mycket möda) kommit över en originalgaffel som ska renoveras och monteras så att min ”nya” E-Type blir lika rolig att köra som min gamla.

Jim Lundberg

 

Annan framgaffel på Monark E-Type?
Compactmodellen hade en helt annan framgaffel vilken härstammade från den första Monarpeden som kom 1953. Den gaffeln hängde med i 30 år.
Rulla till toppen