Kawasaki KE 125 som tappat gnistan

Fråga: Hej. Jag har en Kawasaki KE 125 årsmodell 1980. 6-voltssystem. Problemet är att jag inte får någon gnista på stiftet. Jag har bytt kondensator och tändspole (universalspole). När jag provar med en spänningslampa har jag ström fram till tändspolen när jag trycker på kicken. Jag får även ström när jag lossar på minuskontakten på och sätter provaren på den. Jag kan även växla plus och minus det blir ström ändå. Men när jag sätter provaren på kontakten tändkabel blir det ingen ström. Min fråga är hur jag skall komma vidare.

Tacksam för svar.

 

Svar: Jag har fått indikationer på att Kawasaki KE 125 med brytarsystem kan vara väldigt känsliga när de kommit till åren. Brytarkontakterna måste vara i toppskick och får varken vara brända eller nedsmutsade. Dessutom kan brytaravståndet avgöra om det ska bli gnista eller inte då detta avstånd i sin tur styr fältbrytningsavståndet (abriss). Brytare med sliten fiberklack (som ligger mot nocken) och/eller nerbrända kontakter ger inte rätt abriss när man ställer brytaravståndet enligt tillverkaren specifikationer.

Byt till nya brytarkontakter och testa även lite olika brytaravstånd – någon tiondels millimeter uppåt och nedåt. Tänk också på att nya brytare kan ha en oljehinna på kontakterna som måste tas bort mer aceton eller thinner. Kolla även att alla anslutningar mellan delarna i tändsystemet är fria från oxid och ordentligt sammanfogade så inget spänningsfall uppstår.

Jim Lundberg

Rulla till toppen