50 SS med sachsmotor som tappar orken efter 200 meter

Fråga: Min 3-växlade Sachsmotor som sitter på min 50 SS startar lätt. Dock är det ingen riktig bra tomgång och så kan man inte köra sakta på ettans växel, då dör den men håller man full gas medan den dör så rycker den till och går bra. Sedan när man ska ut och köra så kan den gå bra men efter cirka 200-300 meter så känns det som den börjar tappa orken och så dör den, precis som när man vrider av bensinkranen och kör. Rullar sedan igång den men måste hålla full gas för att den ska starta. Vad är felet?

Albin

 

Svar: Det låter osökt som att det inte kommer bränsle i samma takt som det förbrukas. Börja uppifrån. Lossa tanklocket och provkör. Om det fungerar nu är det stopp i lockets ventilationshål och det blir undertryck i tanken. Ta bort bensinslangen och slå på kranen. Nu ska det rinna friskt med bensin i både normal- och reservläget. Rengör förgasaren. Blås i alla hål med tryckluft i bägge riktningar.

Läckande packboxar i vevhuset kan ge orolig/obefintlig tomgång, men då brukar motorn blir svårstartad. Defekt kondensator kan ge plötsliga och oregelbundna driftstörningar.

Jim Lundberg

Rulla till toppen