Hur ska jag rostskydda min gamla Volvo?

Fråga: Hej, jag har en 20 år gammal Volvo som jag har tänkt rostskydda men jag är väldigt osäker på med vad. Riksantikvarieämbetet har testat ett antal produkter, rapporten finns här. I den skriver de att linolja var sämst. Detta gör mig förvirrad, eftersom väldigt många menar att linolja är bäst! Bosse bildoktorn nämner linolja uppblandat med terpentin…

Så vad borde jag använda?

Sara

 

Svar: Jag har också testat olika rostskyddsprodukter och kom också fram till att linoljan var sämst. Men i rättvisans namn så måste det nämnas att linolja, särskilt rå, behöver en väldigt lång tid på sig för att torka. Egentligen torkar inte linolja utan den hårdnar då den oxideras av luftens syre. Det kan ta veckor eller månader innan linoljan har kommit så långt att den skyddar underliggande metall. Har man använt fordonet under tiden kan linoljan sköljas/nötas bort och gör då ingen nytta.

Jag skulle nog hellre lämna in bilen på ett företag som rostskyddar bilar. Då tar man bort lös underredsmassa och sprutar på ny. Balkarna sprutas invändigt och använder man exempelvis Dinitrol ML så innehåller den rostinhibitorer (ämnen som stoppar/bromsar uppkommen rost). Dessutom brukar man få garantier på arbetet om inte bilen är alldeles för gammal. Lacken kan skyddas med vax eller så låter man göra en lackförsegling hos en rekondfirma.

Jim Lundberg

Rulla till toppen