Kan man blanda i mer tvåtaktsolja i alkylatbensin?

Fråga: En kompis till mig har motorcyklar från 20-och 30-talet med glidlager. Han är orolig för att Aspens alkylatbensin med 2% inblandning av modern tvåtaktsolja inte ska ge tillräcklig smörjning (inte tillräckligt tjock film).

Kan man använda Aspen utan 2-taktsolja och blanda i gammaldags helt mineralbaserad tvåtaktsolja till det procenttal man vill ha och som instruktionsboken föreskriver, i det här fallet 5-6%? Det vill säga – går gammaldags olja ihop med ren alkylatbensin?

Lars Lundberg

 

Svar: Den svaga punkten på äldre tvåtaktsmotorer är kolvbultsbussningen som ju är ett glidlager. Riktigt gamla motorer kan ha glidlager i både ram- och vevlager. Även om oljorna har blivit bättre så kan man inte backa så många procent när det finns glidlager i motorn.

Alkylatbensin blandar sig med vanlig tvåtaktsolja precis som vanlig mackbensin och det går även bra att öka inblandningen i den redan oljeblandade alylatbensinen. I din kompis fall bör han då tillsätta 1,5-2 deciliter tvåtaktsolja till 5 liter Aspen 2T-bensin. Då blir oljeblandningen 5-6 procent totalt. Är det ren alkylatbensin (4T) så blir det till att blanda i 2,5-3 deciliter tvåtaktsolja per 5 liter bensin för att uppnå 5-6 procent. Helsyntetisk tvåtaktsolja kan vara en fördel då den smörjer bättre och har mindre benägenhet att separera från bränsle under längre uppställningstider.

Jim Lundberg

 

Rulla till toppen