Yamaha DT 125 som tappat gnistan

Fråga: Hej och tack för trevliga tips och artiklar i tidningen. Håller på och hjälper en granne med att försöka få igång en Yamaha DT 125 MX från 1983. Den startar inte. Vi har satt upp den på MC-bock och med växel i drar vi runt motorn med hjälp av bakhjulet. Första sekunderna så kommer det gnistor, dock svaga, därefter inget. Alltså, gnistskuren tar slut efter något ögonblick. Säger ju bara att gnistan är för svag när stiftet sitter iskruvat. Väntar en stund och drar igen med samma resultat.

Har inget batteri i. Det sitter 6-voltslampor i belysningen men är inte säker på om det är rätt spänning därför vill jag inte sätta i batteri. Tändningen är av typen utan brytarspetsar, pickupspole i stället. Det sitter en kondensator vid tändspolen. Har inget schema på hur elen skall se ut. Kan inte se någon elektronikbox på vägen heller. Motorn gick bra i sensomras.

Har du några ledtrådar att dela med dig av vore jag tacksam?

Lennart Dalebjörk

 

Svar: Jag har tyvärr inte skruvat med denna motorcykel, men det låter ju som om något hänt under uppställningen. Kolla alla kontakter och anslutningar. Spreja med WD 40 eller 5-56. Jag har varit med om att pickuper i liknade tändsystem mer eller mindre har självdött under uppställningen. Hur och varför vet jag inte.

Du bör nog kolla vad det är för systemspänning i din DT och testa med ett batteri monterat. Någon som har mer koll på Yamaha DT 125? Lämna gärna en kommentar i fältet nedan.

Jim Lundberg

Yamaha DT 125 som tappat gnistan
Bengt Göransson har skickat ett schema för DT 125.
Tack Bengt!
Rulla till toppen