Crescent Compact som tappat lyset

Fråga: Hej, jag har en Crescent Compact som lyset har slutat fungera på och jag hittar inte felet. Jag har kollat alla lampor och de verkar okej, Vad kan det vara?

Gustaf

 

Svar: Elsystemet på en gammal moped är dessbättre väldigt enkel att felsöka. Från motorn (kolla undertill) kommer det ut en gul, en svart, en grå och en grön kabel. Ibland är det färre, beroende på årsmodell. Den gula kabeln är ström till belysningen och tutan. Där ska det alltid finnas ström när motorn är igång. Testa med en framlampa (6 volt/15 watt) om den lyser om du ansluter den direkt till den gula sladden. Får du ingen ström här är nog ljusspolen defekt, vilket i och för sig är ovanligt.

Den svarta kabeln går till dödarknappen och har inget med belysningen att göra. Den grå (om den finns) går direkt till baklyset och har en egen lite spole. Den grå kabeln ger inte ström om man inte belastar den gula med en lampa. Grön kabel går till bromsljus (om det finns) och ska ge ström hela tiden, men bara cirka 5 watt så den måste testas med en mindre lampa.

Om allt fungerar nere vid motorn får man leta sig uppåt i kabelstammen. Det kan vara en avklämd kabel vid styrstoppet eller att någon hoppat ur vid ljusomkopplaren. På övre bilden ser du hur kablarna ska sitta på en vanlig modell av ljusomkopplare.

Jim Lundberg

Crescent Compact som tappat lyset
Kopplingsschema till sachs mopedmotor.
Rulla till toppen