Måla bensintanken invändigt på Panther 600

Fråga: Jag har en Panther 600 från 1952 som är komplett men i delar ska renoveras när ekonomin tillåter, nu till frågan. Har knackat ut en kvaddad bensintank till Panthern, kapat ur botten för att komma åt. Har sedan svetsat ihop tanken provtryckt och trumlat tanken ren i svetsfogen, vad ska jag måla tanken med invändigt? Det är inte frågan om någon tätning av tanken då den redan är tät. Går det bra med en gammal burk från ”Beckers Zinkromatprimer”? inte miljövänlig kanske men det är nog prima grejer då burken är över 25 år, å färgen är det inget fel på. Tack på förhand, kör försiktigt så kanske vi ses. Tjaoo.

Jan Olsson Vimmerby

 

Svar: Egentligen så behöver man inte ytbehandla en bensintank på insidan. Jag har en tank som jag blästrade på insidan 1998 och som fortfarande inte uppvisar en enda rostprick på insidan. Skillnaden mot Panther är att den är en tvåtaktare med olja i bensinen som i och för sig ger ett bättre rostskydd än ren bensin.

Om man ska ytbehandla en bensintank på insidan är det väldigt få preparat som klarar av att ha kontakt med bensin 24/7. De flesta färger löses upp av bensin över tid och då får man hela bränslesysystemet fullt med färg, något som kan pågå väldigt länge innan man blir av med det. Spara Zinkromatprimern till trappräcket – den kommer med stor säkerhet att lösas upp av bensin. Använd en tanktätning i bensintanken om du vill slippa både rost och läckande svetsporer. Ett medel är Restom tanktätning som är ett tvåkomponents medel som man häller ner i tanken och sprider ut genom att vrida och vända på tanken.

Jim Lundberg

Rulla till toppen