Hur mycket kan man värma topplocket på Norton Commando?

Fråga: Hej Jim. Hur många grader kan jag värma min Norton commandotopp i en ugn till utan att den tar skada? Jag ska byta ventilstyrningar i den.

Weine

 

Svar: Du kan värma till 150-200 grader utan problem. I och med att det sker i en ugn värms hela detaljen enhetligt vilket minskar risken för spänningar. Förmodligen så tål topplocket mer än vad en hushållsugn kan ge. Om man värmer för lite är att man kan orsaka skärningar i styrningarnas hål så att styrningen ”knuffar” en del av godset framför sig så att hålet blir större och styrningen sitter löst.

Av den anledningen ska man hålla tempo när man drar i och ur styrningar. Använd gärna en IR-termometer och stoppa tillbaka toppen i ugnen om den hunnit svalna. Man kan ha på lite olja på de nya styrningarna när de ska monteras. Oljan kommer att rinna bort av värmen, men lite blir kvar och smörjer ytorna när styrningen dras in i sitt hål. Troligtvis måste du fräsa sätena efteråt för att allt ska centreras. Slipa med ventilslippasta och kolla med krit/tuschstreck på tätningsytorna. Det kan räcka en slipning om du har tur.

Jim Lundberg

Hur mycket kan man värma topplocket på Norton Commando?
Hemsvarvat ventilstyrningsverktyg med en tjock bricka med 45-graderskant som tar spjärn mot ventilsätet.
Hur mycket kan man värma topplocket på Norton Commando?
Jobba snabbt och värm topplocket om det hinner kallna mellan varje styrning.
Rulla till toppen