Byta ut hjullager på Husqvarna Silverpil

Fråga: Kan man ersätta original hjullager på Husqvarna silverpil med ett helkapslat? Original är ena sidan plåtklädd med z-plåt. SKF har ett gummiklätt hjullager, 6301 där båda sidorna är inkapslade som är betydligt billigare än original, kan man byta? Om i så fall hur ersätter man utrymmet där tidigare filtpackning satt?

Kan man ”bygga” upp tomrummet med brickor?

Frank

 

Svar: Hjullagren i naven på Husqvarna Silverpil heter 6301 Z och har måtten 12x37x12 mm. Bokstaven Z innebär att lagret har en eller två sidor av tunn plåt som skyddar lagret mot damm och liknande partiklar. Om du istället skaffar ett lager som heter 6301 2RS så är det exakt samma lager, fast med tätande gummisidor istället för plåt. Detta är mycket bättre då gummisidorna inte bara tätar mot partiklar utan även mot vätskor. Ett klart bättre val. Bägge lagerutförandena är fyllda med fett från fabrik och underhållsfria.

Jag tror inte att filttätningarna behöver ersättas med brickor då de knappast tar någon last. Lagren är fixerade av ansatser på axelns samt kanter i botten av hålen i navet. Men jag ska inte svära på det då jag bara har en sprängskiss att gå efter. Om det behövs brickor som utfyllnad kan man ”bygga” med tunna shimsbrickor till rätt tjocklek. Kolla med Jacking AB på telefon 0227-133 22. De har både lagren och shims.

Jim Lundberg

Byta ut hjullager på Husqvarna Silverpil
Lager med gummitätningar på sidorna. De har då ändelsen ”2RS” i beteckningen villket betyder ”2 Rubber seal” (två gummitätningar)
Rulla till toppen