Ignitor: Köra utan motstånd?

Fråga: Jag har monterat brytarlöst Ignitor på min Chevrolet (rak 6:a 261 cui). Tändspolen bytte jag till en modern, icke oljekyld, avsedd för VW Golf med elektronisk tändning.  Original förkopplingsmotstånd 1,5 ohm är inkopplat som förut. Detta fungerar alldeles utmärkt. Dock undrar jag: Kan man öka tändstiftens elektronavstånd till 1,1mm? Köra utan förkopplingsmotstånd? Tändspolen tål säkert detta, men hur går det med Ignitorn? Blir slitaget på tändstiftselektroderna avsevärt högre, då dessa inte är av resistortyp?

Svar: För att få ett riktigt svar lät vi frågan gå vidare till BM Classics i Holmsund som hållit på med Ignitior i 20 år:

Ignitor ska ha en tändspole med minst 3 ohm för att inte elektroniken i fördelaren ska förstöras. Mät din tändspole och har tändspolen 3 ohm utan förkopplingsmotstånd är det helt okej att plocka bort det.

Kör man med Ignitor bör man öka avståndet på tändstiftselektroderna. Erfarenhetsmässigt ligger optimalt avstånd på cirka 1,1 mm. Prova med 1,1 mm och öka eller minska till motorn går riktigt bra. Slitaget bör inte bli högre än normalt.

Lycka till

Robert Gustavsson

Rulla till toppen