Kopplingsschema till Zündapp KS 50

Fråga: Hej! Jag har problem med elsystemet på en Zündapp KS50 av 1980 års modell. Jag undrar ifall ni har något elschema till den och om ni har några tips på vad man skall tänka på när man kopplar. Behöver alla lampor fungera för att få några att lysa? Tutan?

Eric Hellström

 

Svar: Jag har ett kopplingsschema till Zündapp KS 50, men troligtvis till något äldre modeller. Det bör ändå stämma till din KS 50, fast kanske med något litet undantag. Tutan brukar få ström från samma spole som sköter om belysningen. Om framlampan lyser och tutan är tyst ligger nog felet hos tutan eller omkopplaren på styret.

På din moped bör du ha en separat spole för baklyset som går direkt till detta, och denna spole har en lite speciell funktion då den inte ger ström förrän den underliggande ljusspolen belastas av framlyset. Denna lilla spole sitter då monterad ovanpå den stora ljusspolen (se bild nedan). Det innebär att du inte kan få baklampan att lysa om du inte får igång framlampan.

Jim Lundberg

Kopplingsschema till Zündapp KS 50
Mopedmotorer från 1970-talet och framåt har en separat liten spole ovanpå den större ljusspolen. Denna lilla spole är direkt ansluten till baklampan, men ger ingen ström förrän den underliggande spolen belastas av framlyset.

Tanken med detta är att skydda baklampan från att brännas upp om framlampan går sönder.

Rulla till toppen