Vilken förgasare på Rex Sportmaster?

Fråga: Hej. Har köpt mig en Rex Sportmaster tidigt 60-tal, 61-årsmodell enligt ägaren, med en treväxlad Victoriamotor. Frågan är vilken är originalförgasare på en sådan motor. det sitter en Bing med märkningen 1/9/40 på den, vad står detta för? På typskylten står följande: Vov 1503 Rex 3-växlad. På motorn står (om jag kunde tyda det rätt): B0302009918 Art 260. Vad är det för Bingförgasare? Reservdelar? Den verkar läcka ur trottelhuset…

Med vänlig hälsning

Micke

 

Svar: Jag har kollat i listan med VoV- och TSV-nummer och till din Rex anges följande:

23″-tums hjul, 3 växlar, Bingförgasare (ingen benämning) med 9 mm borrning. Cylinderns insug ska vara 7,7 mm. Det ska vara 12 tänder på motordrevet och 38 tänder på bakdrevet.

Benämningen på en Bingförgasare utläses så att den mellersta siffran/siffrorna anger förgasarens borrning vilket är 9 mm i ditt fall och som även stämmer med myndigheternas lista. Sista siffergruppen, 40 i ditt fall, talar om hur förgasarhuset är utformat – alltså hur choken kan se ut, på vilken sida flottörhuset sitter och liknande. Jag kan inte svara på om ”40” är rätt till din moped.

Läckaget kan bero på smuts i sätet i flottörhuslocket eller slitage på flottörnålen. Det kan även vara så att flottören läcker in bensin och därmed blivit för tung. Detta går oftast att fixa med en lödkolv om man är snabb med att löda. Först måste bensinen ur flottören vilket görs så att man vänder hålet nedåt och värmer flottören med exempelvis en trasa indränkt i varmt vatten. Då tvingas bensinen ut. Behandlingen upprepas tills flottören är tom. Sedan rengör man runt hålet med stålull och löder (snabbt!) på lite tenn över hålet. Delar till förgasaren kan du nog hitta hos Rösebäckens Cykel & Motor.

Jim Lundberg

Rulla till toppen