Strömuttag på JB 128

Fråga: Hej igen Jim, för att återkomma till min fråga sent i eftermiddag. På dina tidigare svar ”brytare till JB 128” 2012-07-28 och till ”Var hittar man brytare till 128” 2013-01-18 kan man på bilderna se att belysningskabeln (som går genom motorblocket) sitter isolerade tillsammans med de gula kablarna från ljusspolarna och inte som på min längst ut mot mutter och mot jord. Har jag rätt för mig?

Följfråga till rubriken ”Mäta ljusspole på JB 128” Vi pratar nog inte om samma sak. Båda gula anslutningarna från ljusspolarna sitter tillsammans på en isolerad axel från bottenplattan. Detta låter rimligt, men kabeln som sedan i sin tur går ut ur motorn skruvas fast i denna o-isolerade axel via en mutter och har alltså ingen som helst kontakt med de två gula kablarna från ljusspolarna. Blir detta rätt eller sitter det hela fel. Själv skulle jag tycka att kabeln som går ut ur motorn borde sitta tillsammans, och isolerade från jord, med de gula kablarna från ljusspolarna..

Ulf Jensen

 

Svar: Jag är inte riktigt med på hur det ser ut på din motor, men i originalutförande är de två kablarna från ljusspolarna fastklämda i en skruv med isolerande brickor på tändplattan (undre bilden) och därifrån går det en kabel till den inre änden av den skruv som sedan sticker ut genom blocket där man sedan ansluter strömkabeln som leder upp till belysningen (övre bilden). De två kablarna från ljusspolarna ska alltså ligga i direkt kontakt med den (röd på övre bilden) kabeln som går till strömuttaget. Det låter som om någon kopplat fel på din tändplatta.

Du ser alla delarna till strömuttaget i artikeln Mäta ljusspole på JB 128 Denna skruv måste därför vara 100 % isolerad från gods. På en del JB 128:or är dock ljusspolarnas bägge kablar dragna direkt till skruven som går genom blocket. Jag var tvungen att kolla på ett par motorer.

Jim Lundberg

Strömuttag på JB 128
De bägge ljusspolarnas trådar sitter fastklämda på en skruv på tändplattan, full med isolerande brickor. Härifrån går sedan en kabel genom plattan och till den skruv som utgör den yttre strömanslutningen på motorn.
Rulla till toppen