Tändspole till Husqvarna Novolette 1954

Fråga: Hej igen! Hur skulle en oteknisk människa som jag klara sig utan en sån som du? Det är återigen min Novolette från 1954! Nu håller jag på med den här tändspolen som gör att den stannar när den är varm. Att lägga dit en utanpåliggande tändspole verkar lite för svårt för mig – föredrar att hitta en ny tändspole. Har läst lite på dina tidigare svar, men kommer inte underfund med vilket system jag har.

På Rösebäckens sprängskiss heter svänghjulsmagneten ”Stefa d/75.11. på ”bottenplattan” står det Made in Sweden. Då kan det väl inte vara Boschsystem – eller? Var skulle man kunna köpa en tändspole som passar?

Göran Edberg

 

Svar: Det nytillverkas en del tändspolar till gamla mopeder. Kolla med exempelvis Mustang & Husqvarnacenter om de kan hjälpa dig med en tändspole. Jag har hört lite olika åsikter om vissa nytillverkade tändspolar och dess kvalitet, men kan inte uttala mig om just dessa.

Stefa är en förkortning av Stensholms fabrik som var väldigt stora på tändsystem under 50- och 60-talet. Ibland hittar man gamla, men oanvända tändspolar som legat i decennier hos någon mopedhandlare. Tyvärr så är den äldre typen av tändspolar med textillindning hygroskopiska och suger därför i sig luftens fuktighet och kan därför vara helt gröna av ärg på insidan trots att de är ”nya”. Att linda om en gammal tändspole så att den kan driva en utanpåliggande tändspole kräver inga större kunskaper. En morakniv och en lödkolv är det som behövs.

Jim Lundberg

Rulla till toppen