Bakaxelolja till Buick Super 1950

Fråga: Hej! Ska byta olja i bakaxeln på min Buick Super 1950. Vilken olja rekommenderar du att jag ska använda? Har hört att GL 5-oljor kan vara aggressiva mot gulmetaller och jag vet inte om den innehåller något sådan så jag vill vara på säkra sidan. Hittade en GL 4 på OkQ8 men det är en ”Växellådsolja” jag ska väl ha en ”Hypoidolja” eller?

Vad är skillnaden mellan…

Hypoidolja

Växellådsolja

differentialolja

Mvh: Anders

 

Svar: Jag har kollat runt lite, men inte hittat några säkra uppgifter på vilken olja det skall vara i en Buick Super från 1955. Om det är en hypoidväxel sitter pinjongcentrum lägre än drivaxelcentrum vilket man tydligt ser om man tittar under bilen. Då måste man använda en olja som klarar den glidande rörelsen som sker i hypoidväxlar och då är det GL 4 eller GL 5 som gäller. Men all GL 4 är ingen garanti för detta. Oljor som används i transmissioner har ofta benämningen ”EP” vilket betyder Extreme Pressure (Hårda tryck) och ska då bilda en oljefilm som tål höga tryck mellan exempelvis kuggar.

Idag är ju framhjulsdriften dominerande och då använder man inte hypoidväxlar vars uppgift var att sänka kardanen så att kardantunneln ska bli lägre inne i bilen. Av den anledningen står det inte ”Hypoid” så ofta på oljeflaskorna numera. Kolla med oljetillverkaren/försäljaren om oljan klarar hypoidkraven. Om inte kan man nöta ner både kronhjul och pinjong på kort tid. Jag tror inte att det finns bronsbussningar i din bakaxel, men kan inte svära på det. Försök att hitta en instruktionsbok och visa den för din oljehandlare så kan de hjälpa dig med en ny motsvarighet.

Oljornas benämningar är så här:

Hypoidolja: Olja med starka additiv som ger en hård och skyddande hinna på ståldetaljer. Kan angripa bronser.

Växellådsolja: En olja som klarar höga kuggtryck, men inte i kombination med en glidande rörelse.

Differentialolja: Ofta ett samlingsnamn för oljor i slutväxlar, men det finns särskilda oljor för exempelvis bakaxlar med diffbroms – ”limited slip”.

Jim Lundberg

Rulla till toppen