Husqvarna Novolette som lägger av efter några minuter

Fråga: Hej! Jag har nu börjat försöka få igång mopeden igen (Husqvarna Novolette från 1955) efter sommaren. Den går faktiskt riktigt bra och startar direkt, men efter ca 3-10 minuters körning så börjar den ”sunka” ihop sig. Den ger absolut ingen respons på när man gasar lite. Det konstiga är att jag kan springa med den hur länge som helst och den skulle fortfarande hålla igång sig men inte ge någon respons på gasen. Har fått några tips på denna tråd: Husqvarna Novolette som dör efter en stunds körning, men undrar lite saker. Bästa sättet att kolla bensinflödet? Var kan man få tag på kondensator?

Daniel Öbrink

 

Svar: Kolla tändstiftet när den har börjat lägga av. Är det torrt så är det bränslebrist som är orsaken, men om tändstiftet istället är fuktigt kan orsaken ligga i tändsystemet – exempelvis tändspole eller kondensator.

Ett tänkbart fel är att ventilationshålet i tanklocket är igensatt så att det uppstår undertryck i tanken efter en stunds körning. Testa med att lossa lite på locket och se om felet försvinner. Kondensatorer finns hos flera mopedfirmor, men då det finns mycket skräp på marknaden bör du försäkra dig om att du får en kondensator av kvalitet. Dessa finns i huvudsak i två diametrar: 17 eller 18 mm. Mät upp din innan du beställer en ny.

Jim Lundberg

Rulla till toppen