Kan man driva en utanpåliggande tändspole med en ljusspole?

Fråga: Hej Jim! Är det möjligt att använda en ljusspole som primärspole till ett tändsystem med utanpåliggande tändspole till min NV autoped? Givetvis kommer den befintliga ljusspolen att finnas kvar. Jag hade tänkt linda om en gammal tändspole enligt anvisningarna i tidigare forum. Jag hoppas att en extra ljusspole, som jag har liggande, kunde vara enklare att använda.

Mvh

Bengt Hult

 

Svar: Om den passar rent fysiskt mot tändplatta och svänghjul så kan den användas som en primär- eller generatorspole för att driva en utanpåliggande tändspole. Det finns en liten hake och det är att en ljusspole har flera varv och tjockare tråd än tändspolens egen primärlindning och det har hänt att man eldat upp både brytare och tändspole när en ljusspole används som drivkälla.

Själv har jag kört med en ljusspole i en Husqvarna Flinta i flera år som fungerar bra. Det man kan göra med ljusspolen är att linda av 20-30 varv så att spänningen sjunker något. Titta på brytarkontakterna när motorn är igång. Om det gnistrar mycket (lite gnistrar det alltid) så bör spolen lindas av något.

Jim Lundberg

Rulla till toppen