Norsjö Shopper som inte frikopplar

Fråga: Har en Shopper från 1961, första modellen! Behöver hjälp med kopplingen, lamellerna vill ej sära på sig när man drar i kopplingen… Vad finns de man kan göra? 🙁

Andreas

 

Svar: Om en motor stått stilla en längre tid kan lamellerna klibba ihop så att de inte frikopplar. Om så har skett brukar det räcka med att man gör runt ett tag (rullstart) med indragen koppling så brukar de släppa när olja blivit varm. Motorn på första Shoppern är en tvåväxlad Husqvarna ”Äggmotor” och har en koppling som frikopplar genom att man trycker mot kopplingens centrum (övre bilden). Om man förutsätter att kopplingshandtaget och dess vajer fungerar som de ska så ligger problemet troligtvis i motorn.

Häng av vajern från kopplingsarmen och kolla hur mycket frigång armen har. När kopplingsarmen ska till att frikoppla ska det vara cirka 15 mm mellan den och oljepluggen (nedre bilden). Om det är stora avvikelser måste kopplingen justeras. Ta bort transmissionskåpan och ta ur tryckstiftet i kopplingens centrum. Kopplingens frigång justeras med shimsbrickor under detta stift. Är avståndet mellan arm och plugg mindre än 15 mm tar man bort brickor och är avståndet mer än 15 mm lägger man dit brickor. Tänk på att tjockleken på kåpans packning påverkar frigången.

Jim Lundberg

Norsjö Shopper som inte frikopplar
När kopplingen är rätt justerad på Husqvarnas ”Äggmotor” ska det vara 15 mm mellan kopplingsarm och oljeplugg.
Rulla till toppen