Husqvarna Roulette som tappat orken efter renovering

Fråga: Hej Jag har en Husqvarna Roulette som jag renoverat äggmotorn motorn på. Den går jättefint på tomgång och när jag varvar upp den, men den vill inte koppla. Lameller och alla tillhörande delar ser fina ut och jag känner att den fjädrar när jag kopplar. Men den vill inte ta och när jag väl kör med en växel i så orkar den inte alls utan dör efter ett par meter.

Carl-johan hammarström

 

Svar: Det låter som att det är två problem här. Dels så fungerar inte kraftöverföringen, dels så verkar motorn vara orkeslös. Om kopplingen inte greppar går det inte att starta motorn, så kopplingen verkar ju fungera. Testa även med att trampa på pedalerna med indragen koppling – då ska vevaxeln inte snurra. Det är så det ska vara om kopplingen fungerar. Eller menar du det motsatta – att den inte frikopplar?

Om nu kopplingen inte greppar så bör det inte gå att köra mopeden. Ta av transmissionskåpan och kolla om tandremmen är hel och att tandrullen på vevaxeln sitter ordentligt fast. Kopplingen på Husqvarnas ”Äggmotor” kan lätt sättas ihop fel så att den understa kopplingslamellen (stål) hamnar under kopplingsnavet istället för runt det. Man bör då sätta dit två gängstänger (M5) som ”handtag” i kopplingens undre skiva så att den kan dras uppåt under monteringen.

Varför motorn är orkeslös kan bero på flera saker. Kolla att kolvringarna är hela och ta gärna ett kompressionsprov om du kan. På en moped ska kompressionstrycket ligga på 4-6 kilo/cm2. Om motorn är den slidmatade varianten kan det vara något fel där, även om det borde påverka tomgången först och främst. Kolla även att förgasaren ger rätt blandning. Det ser man på tändstiftet som ska ha en gyllenbrun färg om bränsleblandningen är rätt. Klen motor kan även bero på tilltäppt avgassystem.

Jim Lundberg

Rulla till toppen