Kompisen hällde motorolja i mopedens växellåda

Fråga: Hej! Min kompis har nyss skaffat sig en moppe. Och han frågade mig om vars man fyller på motorolja, Jag sa till han att han skulle kolla instruktionsboken om vart man fyller på med motorolja. Nu senare så frågade jag han vars han fyllde på med oljan och ofc så hade han inte kollat instruktionerna, så han hade fyllt på med motorolja växellådstanken. Jag undrar vad som kan hända om man råkar blanda i motorolja med växellådsoljan?

Erik

 

Svar: Nu vet jag inte vad det är för moped och vilken typ av växellåda det handlar om, men om det är en motor med manuell växellåda så ska det inte vara någon fara. Förmodligen är det bara att köra vidare, men vill man vara säker så häller man ut motoroljan och häller i rätt typ av olja. Någon sköljning behövs inte.

Är det en motor med automatlåda som ska ha ATF-olja (rödfärgad olja) är det allvarligare då dessa växellådor är konstruerade för denna typ av olja. En motorolja, eller en vanlig växellådsolja (ej röd), kan få kopplingen i en automatlåda att slira så mycket att det inte går att köra den. Har man fyllt på motorolja i en automat som ska ha ATF-olja ska man inte ens provstarta utan direkt hälla ur oljan och fylla på rätt. Trots det kan kopplingen börja slira och om ett eller flera oljebyten inte hjälper måste man ta isär kopplingen och rengöra drivbackar och liknande med lacknafta, thinner eller bromsrengöring (Bräkleen).

Jim Lundberg

Rulla till toppen