Vilket batteri till NV 11?

Fråga: Hej. Jag har en NV 11c (1951) med elproblem som kanske beror på batteriet. Förre ägaren satte dit ett batteri med 4,5 Ah. Enligt Motorrad Stemler ska det vara ett batteri med 6V 6,4 Ah. På nätet finns 6V-batterier med 4,5 Ah, 6 Ah och 8 Ah.

Vilket ska jag välja?

Hälsningar Bosse

 

Svar: Du kan förmodligen använda vilket som av de tre batterierna. Välj det som passar bäst i batterilådan. 6 Ah-batteriet ligger ju närmast till i kapacitet. Om man avviker väldigt mycket från den rekommenderade kapaciteten (Ah) så kan det bli lite problem. Ett batteri med mycket lägre kapacitet kan börja ”koka” då det ska ha lägre laddström än vad generatorn ger, och ett batteri med mycket högre kapacitet kan överbelasta generatorn om det är ordentligt urladdat.

Jag tror inte dina laddningsproblem ligger hos batteriet (om det inte är defekt), utan snarare hos laddningsreläet. Kolla med Kjell Gäf på telefon 0451-611 74 eller kompanjon Rickard Brodin på 0709-95 57 99. De renoverar delar till el- och tändsystem och tillverkar även elektroniska reläer till äldre fordon.

Jim Lundberg

Rulla till toppen