Däck och kolv till Ducati Cucciolo

Fråga: Hej Jim! Jag har blivit ägare till en moped, Ducati Cucciolo från ca 1954 med alla problem man stöter på inför renoveringen. Däcken till att börja med har dim. 25″ x 2″. Vet du om sådana däck finns att få tag på över huvud taget? De förnicklade fälgarna är fina, varför det vore synd att behöva ersätta hjulen med t.ex. 24″ och försöka skaffa däck 24″ x 2,25″ eller 2,5″ om sådana finns?

Vidare var kan man köpa en ny kolv till motorn (Cucciolo 4-takt 48cc) i överdimension till råga på eländet! Du har vid något tillfälle skrivit om kolvämnen. Vet du var sådana säljs? Då uppstår frågan om kolvringar inklusive oljering. Kan jag köpa ringar till någon modern fyrtaktare, kromade eller inte, och använda sådana under förutsättning att dimensionen stämmer förstås? Jag har inga problem att svarva fram en kolv bara det går att få tag på ett ämne.

Med hälsningar

Göran Nilsson

 

Svar: Kolla med Wheeler–Dealer på telefon på 08-643 00 75 eller 0762-40 83 30 när det gäller däcken. När det gäller kolven så har Ducati Cucciolo en gjutjärnscylinder och då kan både kromade och gjutjärnsringar användas. Den understa ringen är en oljeskrapring då Cucciolo är en fyrtaktsmotor.

Jag vet inte var man kan hitta ett passande kolvämne, men det kanske någon av våra kunniga besökare vet? Cucciolo har (standard) 39 mm cylinderdiameter. De två översta kompressionsringarna har höjden 2,2 mm medan den nedersta oljeskrapringen har höjden 2,5 mm. Det kan vara så bra att någon tvåtaktskolv kan passa och att man kanske klarar sig med att fasa av tvåtaktskolven under det undre kolvringsspåret och borra de oljehål i fasningen som ska finnas för att oljan ska rinna tillbaka genom kolven och tillbaka ner till tråget. Det är ett enkelt och billigt alternativ – bara oljan skrapas ner så att motorn inte ryker som en tvåtaktare.

Jim Lundberg

Däck och kolv till Ducati Cucciolo
Baotiankolv – ventilurtag
Däck och kolv till Ducati Cucciolo
Baotiankolv – mått
Rulla till toppen