Extra lameller i Kreidler?

Fråga: Har en Kreidler med 5 växlar och till den skall kopplingen ha fem fiberlameller och fyra stållameller. Min koppling verkar vara ett ”hopplock” där ytterkorgen huserar fem fiberlameller utan problem medan innerkorgen (troligen från en 3-växlad som har fyra lameller och tre stållameller) endast greppar om tre av stållamellerna. Om jag vill ha en koppling med fem lameller hamnar följaktligen fjärde stållamellen ovanför innerkorgen med ca 2 mm.

Spelar det någon roll att den fjärde stållamellen inte kommer i ingrepp? Tänker mig att den ökade friktionen som en extra lamell medför förs vidare via de tre stållamellerna ändå?

Tänker jag rätt?

Håkan

 

Svar: Den extra stållamellen kommer bara att fungera som ”utfyllnad”, men under förutsättning att den ligger centrerad trots att den inte styrs upp av kopplingsnavet så kan den nog ligga kvar. Fast nyttan av den extra stållamellen är tveksam eftersom den inte överför någon kraft. Du kan förmodligen uppnå samma friktionsökning genom att dra åt de tre kopplingsskruvarna något varv.

Jim Lundberg

Rulla till toppen