Husqvarna mod 24 som blir blöt på tändstiftet

Fråga: Hej Jim. Min Husqvarna mod 24 blir blöt på stiftet, sur, när den stått en stund efter att ha körts varm. Den startar inte förrän stiftet torkats av. Då går den på första kicken. Vad göra?

mvh Anders

 

Svar: Förmodligen håller tändspolen på att ge upp. Första symtomen är att motorn är lättstartad när den är kall, men svår, eller omöjlig, att få igång när den är varm. Då kan det räcka med ett fuktigt tändstift för att den klena gnistan ska utebli.

Men innan du byter spole kan du testa med att justera brytaravståndet någon tiondel upp eller ner. Brytaravståndet styr något som heter fältbrytningsavstånd (abriss) vilket i sin tur avgör hur stark gnistan ska bli. Om tändspolen är på fallrepet kan jag rekommendera att bygga om till en utanpåliggande tändspole. Arbetet är enkelt och kräver varken specialverktyg eller kunskaper. Dessutom brukar prislappen stanna på ett par hundralappar. Skriv ordet Utanpåliggande tändspole i sökrutan uppe till höger här på hemsidan och klicka på ”Sök” så får du upp flera artiklar i ämnet.

Jim Lundberg

Rulla till toppen