Diverse problem med Husqvarna Drömbåge

Fråga: Hej! Jag har några frågor kring min Husqvarna Drömbåge. I friläge har motorn ett ”skorrande” ljud. När jag lägger i en växel (1:an, 2:an eller 3:an) försvinner ljudet. Är detta normalt eller behöver jag justera eller byta något i motorn? Efter körning (och troligtvis även under körning) droppar det olja från höger sida motorn (växelsidan). Oljan droppar ut där kåpan slutar och möter kedjeskyddet. Hur kommer jag tillrätta med detta? Efter körning igår stack en gängstång ut ur avgasröret. Jag måste ha tappat en mutter i änden. Vad har denna gångstång för funktion?

”Drömbågen”

 

Svar: Det var länge sedan jag hörde en Drömbåge på tomgång, men spontant känns det som att den inte ska ”skorra” i friläge. Drömbågemotorn har ju ingen transmissionskedja som kan väsnas om den blivit sliten. Anledningen till ljudet är svårt att säga, men ta av transmissionskåpan och undersök om exempelvis kopplingskorgens lagring är glapp.

När det gäller läckaget kan oljan komma från packboxen innanför kedjedrevet. Packboxen sitter i en plåthållare och är lätt att byta utifrån. Det kan också läcka från axeln till växelpedalen. Ta av svänghjulskåpan så syns det var oljan kommer ifrån. Gängstången som tittar ut ur avgasröret (ljuddämparen?) är förmodligen den som håller päronet. Stången ska sitta fast inne i dämparen – antingen svetsad eller ihakad.

Jim Lundberg

Rulla till toppen