Honda Amigo som bränner glödlampor

Fråga: Hej Jim! Efter att fått fart på min Honda Amigo med kopplingsproblem infinner sig nästa problem. Enligt specifikationerna så skall man få 6 volt och 10 watt till lyset. Nu blir det mer volt så lamporna håller inte. Något förslag på en superenkel voltbegränsare? Finns att köpa men ca: 300:- per st. och det går åt två stycken, fram & bak. Spolen har tre utgångar: 10W Fram 2 W Bak och 6 W Stopp. Jag hoppar över Stoppljus.

Per Larsson

 

Svar: Jag har tyvärr inget kopplingsschema till Honda Amigo, men 10 watt till framlampan låter lite. Betydligt äldre mopeder brukar ha 15 watt på framlampan. Om man har ett oreglerat system så måste man ha rätt effekt (watt) på samtliga lampor för att spänningen i hela systemet ska bli den rätta – 6 volt i ditt fall.

Jag har lagt ut en ritning på en väldigt enkel spänningsregulator för växelström som du hittar i artikeln Hur skyddar man baklampan mot överspänning. Dioderna till den regulatorn heter 1N5400 och du hittar dem hos Kjell & Company. Fast om det blir billigare vet jag inte om man kan köpa en färdig regulator för 300 kronor.

Jim Lundberg

Rulla till toppen