Kärvande framgaffel på Husqvarna Roulette

Fråga: Hej. Har en Husqvarna Roulette från 1958 med ”gummiband” som framfjädring. Länkarmarna som framhjulet sitter fäst i ska ju vid fjädring rotera kring en ihålig axel som sitter fäst i framgaffeln. Den ihåliga axeln är lite längre än lagringsbussningen och den cylindriska delen på själva länkarmarna, för att klämmas fast i framgaffeln. Länkarmarna har ju en smörjnippel men tyvärr verkar armarna på min moped att ha kärvat ihop.

Det hade de för övrigt redan gjort 1979 när jag gick igenom denna moped första gången innan jag fyllde 15. Tänkte jag skulle göra det ordentligt denna gång. Hur renoverar man dessa? Är det bara att sätta upp det i en press och trycka ut hålaxel och bussning ur själva armen eller är det risk att det går sönder då? Finns det nya lagringsbussningar att få tag på? Nya ”gummiband” har jag redan skaffat?

Per

 

Svar: Det ska normalt gå att pressa ur axlarna ur länkarmarna om det går trögt på grund av exempelvis rost. Det är viktigt att man ger länkarmen stöd nära hålet så den inte kröks av kraften från pressen om det skulle gå tungt. Värm och smörj med rostolja (5-56 eller WD 40) innan pressning/knackning.  Jag vet inte om det sitter bronsbussningar i Roulettens länkarmar, men skulle dessa vara skadade eller slitna är de lätt att tillverka nya om man bara har tillgång till en svarv. Husqvarna rekommenderar smörjning av bottenlänken var 500:e kilometer.

Jim Lundberg

Rulla till toppen