Volvo Amazon som rycker och glödtänder

Fråga: Min Amazonrenovering är klar, men några problem kvarstår som jag ej klarar av själv.

Första frågan: Motorn glödtänder. För att stanna den måste jag lägga i en växel. Topplocket är blästrat och jag har monterat transistortändning och nya tändstift. Jag kör på 95-oktanig bensin. Varför glödtänder motorn så lätt? Motorn har gått 7000 mil och har fått SU-förgasare av sista årsmodellen med elektrisk bränslepump.

Andra frågan: Vid promenadkörning rycker motorn, vid högre hastigheter och på tomgång går den jämt. Likaså om jag stillastående rusar motorn på alla varv. Tomgången på cirka 800 varv är jämn och fin också. Svänghjulet är lättat på motorn. Har även monterat ett extraktorrör. Något läckage vid grenrörspackningarna går ej att upptäcka. Dessa har jag haft nästan hela tiden under renoveringen. Kan minnas att motorn gick jämnare med original Zenithförgasaren.

Tredje frågan: Det fanns ett reportage för en tid sedan om en firma i Växjö som sålde servostyrningsaggregat till bland annat Volvo Amazon. Jag hittar ingen adress till denna firma. Har monterat en 140-framvagn på min Amazon och det blev mycket tungstyrt. Det kanske skulle ha hjälpt med deras servostyrning. Har Classic Motor några planer på att montera en servostyrning som ett projekt i tidningen?

Hälsningar Amazon-Bengtsson (har åkt Amazon sedan 1965)

 

Svar: När det gäller glödtändningen så kan den bero på flera saker. Det kan vara tändstift med fel värmetal (för ”varma”). Sen tändning kan också orsaka glödtändning då detta ger en ökad motortemperatur som i sin tur kan ge glödtändning. En tredje variant är att bränsleblandningen är för mager vilket också ger högre motortemperatur som kan ge glödtändning.

Du nämner att motorn rycker vid körning vilket mycket väl kan bero på att bränsleblandningen är för mager. Om du nu har ett extraktorsystem så påverkar det hur förgasaren ska bestyckas. Ofta leder ett byte till effektivare avgassystem att man måste byta till större munstycken/andra nålar i förgasaren för att bränsleblandningen ska bli den rätta. Kolla hur tändstiften ser ut efter några mils körning. Om de är vita är blandningen för mager. Vid rätt blandning ska färgen på stiften vara brunaktig.

Företaget som säljer servostyrningar till entusiastbilar heter Autoservo och kan nås på telefon 070-399 08 90. Jag har framfört frågan om att göra en artikel om montering av servostyrning till redaktionen.

Jim Lundberg

Rulla till toppen