Har kickfjädern gått av i min sachsmotor?

Fråga: Hej Jim. Jag skulle testkicka min nyrenoverade Sachs i kväll. Jag tog tag i cylindern med ena handen och kicken i andra och tog i. Det small till i motorn och kicken fjädrade ej tillbaka. Provade ett par gånger till och den verkade kugga över. Samt att den ej fjädrar tillbaka. Förmodligen så har kickfjädern gått av. Men att den verkar kugga över tycker jag är konstigt. Varför gick kickfjädern av? Den var fräsch och kickaxeln bytt.

Tack på förhand

Peter

 

Svar: Om kickfjädern har gått av, eller bara hoppat ur sitt fäste, så kan det mycket väl resultera i att kicken slutar greppa. Men oavsett vad som hänt måste du dela på motorn för att se vad som verkligen har hänt. Tänk på att inte spänna upp denna fjäder för hårt om kickmekanismen varit isär. Det räcker med att spänna fjädern så mycket att kicken går säkert tillbaka efter start.

När man monterar kickmekanismen i en sachsmotor gör man det i vänster blockhalva och då gäller det att hålet i den inre plattan (med kickstoppsgummit) träs över bussningen i blocket (övre bilden). För att den ska stanna i detta läge bör man låsa fast kickaxeln på utsidan med en slangklämma eller liknande så att axeln inte rör sig inåt innan blockhalvorna möts (nedre bilden).

Jim Lundberg

Har kickfjädern gått av i min sachsmotor?
Lås kickaxeln med en stoppring eller slangklämma så att axeln inte kan röra sig inåt innan blockhalvorna sitter ihop.
Rulla till toppen