Kan man bygga om sachsmotorn från fartvindskyld till fläktkyld?

Fråga: Hej! Har nyligen införskaffat en flakmoped med en tvåväxlad sachsmotor i delar och när jag tittar på bilder på sachsmotorer så ser det väldigt lika ut oavsett om det är fläkt, två- eller treväxlad, eller fartvindskyld. Så min fråga är om jag kan konvertera min motor från fartvindskyld till fläktkyld på ett enkelt sätt?

Patrik

 

Svar: Nu tror jag i och för sig att din flakmoped ska ha en treväxlad sachsmotor med pedaler. Endast de allra första trehjuliga flakmopederna från Nymans (Crescent) hade en tvåväxlad motor. Sachsmotorerna har väldigt lika motorblock och har många gemensamma delar oavsett antal växlar och liknande. Många motorkåpor passar därför rakt av mellan olika block.

Kåporna från en fläktkyld sachsmotor bör därför passa på en motor som från början varit fartvindskyld. En skillnad är att en av kåporna till den treväxlade motorn med handväxel (standardmotorn på flakmopeder) har en växelmekanism, medan den tvåväxlade motorn har växelarmen på motorns ovansida. Detta bör inte vara något större problem. Man använder ju ändå den tvåväxlade motorns arm på ovansidan mot transkåpan. Svänghjulet måste ha de tre gängade hålen för kylfläkten.

Någon som vet mer? Lämna gärna en kommentar i fältet nedan.

Jim Lundberg

Rulla till toppen