Byta tändsystem från Stefa till Bosch på ILO Piano

Fråga: Läste nyss ett inlägg om tändningsproblem med ILO Piano. På min sitter det Stefa tändplatta och ett Stefa svänghjul som jag tror är original. Går det att sätta dit ett Boschsystem på den motorn? I så fall vad behöver man göra?

Tommy

 

Svar: ILO Piano hade Stefa E2-system, men fanns även med Boschsystem. Jag har inte testat med att byta från Stefa till Bosch på denna motor, men förmodligen så är tändplattans infästning, konan och kilspåret i vevaxeln likadan för bägge systemen och då bör det gå att byta rakt av. I 1964 års instruktionsbok står det att ILO-motorn ska ha ett Boschsystem med beteckningen LM/UPA1/115/18/SR1 vilket har tre utgångar; 15 watt (strålkastare), 5 watt (bromsljus) samt 3 watt (bakljus).

Annars är Stefasystemet ett bra tändsystem och är det tändspolen som krånglar kan man lätt bygga om det till utanpåliggande tändspole. Skriv in detta i sökrutan uppe till höger här på hemsidan så kommer det upp flera artiklar som visar hur man går tillväga. En komplett beskrivning på ombyggnationen finns i Stora Tvåtaktsboken, del 1.

Jim Lundberg

Rulla till toppen