Tändningsinställning på Husqvarna med D-motor

Fråga: Hej. Jag har en Husqvarna 41122 från 1962 med D-motor. Jag får inte till tändningen. Svänghjulet står nog fel. Under renoveringen så tog jag bort svänghjulet utan att göra någon markering. Jag har Stefasystem. På svänghjulet finns markeringarna 0 (sedan ett mellanrum) 12. Övrig märkning E75S 107 15-5/15W. Vet någon möjligtvis hur man ska sätta svänghjulet?

Jan Zetterberg

 

Svar: Husqvarnamotorn har en liten styrtapp på vevaxeln som ska passas in i ett kilspår i svänghjulet. Det är inte helt ovanligt att dessa stift har gått av. Här får man ibland ta fram luppen om man ska hitta stiftet i axeln. Man kan smörja in axeln med fotogen eller tunn olja. Sedan torkar man av den och strör på talk (barnpuder) på axeln. Då brukar oljan tränga ut så att talken blir mörkare. Lite värme kan påskynda processen.

Sedan kan man borra ur det avbrutna stiftet ur axeln och stoppa i ett nytt som man limmar fast med Loctite eller liknande. Men man kan ställa tändningen utan denna styrtapp. Det finns motorer som helt saknar tapp eller kil till svänghjulet och då ställer man tändningen så här:

Ställ kolven i förtändningsläget vilket är 2-2,5 mm före övre dödläget på Husqvarnamotorn. Skjut på svänghjulet löst på vevaxeln och vrid det i rotationsriktningen (se pilen på hjulet) tills brytarna precis ska till att öppna. Knacka till svänghjulet inåt med en plasthammare så att det fastnar på sin kona och dra fast svänghjulsmuttern. Kolla att det blev rätt. Obs – ställ alltid brytaravståndet (0,3-0,35 mm) innan tändningen justeras.

Jim Lundberg

Rulla till toppen