Bästa bränsleblandningen på Royal Enfield Bullet

Fråga: Jag har en Royal Enfield Bullet från 1968. Vilken bensinblandning är den bästa? Hur blanda för att den ska må bra?

Magnus Oskarsson

 

Svar: Använd tändstiftet. Om bränsleblandningen är rätt så ska tändstiftets isolatorfot vara ljusbrun i färgen. Förgasaren har olika register som den arbetar på och varje register justeras separat. Gör så här: Kör motorcykeln på fullgas någon kilometer, stäng av motorn i farten och rulla in till vägkanten. Skruva ur tändstiftet och kolla färgen på det. Om färgen är brunaktig är högfartsregistret okej vilket styrs av huvudmunstycket. Svart stift betyder för stort munstycke och vitt stift för litet munstycke. Kör nu ytterligare någon kilometer, men nu på halvgas. Stäng av motorn och kolla stiftet igen.

Sedan kollar man mellanfartsregistret vilket styrs av trottelnålens höjd. Brunt stift är okej. Svart stift innebär att nålen ska sänkas och vitt stift att nålen ska höjas. Sista testet blir lågfartsregistret och då kör man samma sträcka igen, fast i kanske 30-50 km/t. Här styrs blandningen av luftskruven och är stiftet svart efter testkörningen ska skruven skruvas ut, och är det vitt ska skruven dras in. Observera att tändningen måste vara rätt justerad för att dessa test ska bli riktiga.

Jim Lundberg

Rulla till toppen