Årsmodell på Husqvarna från 1950-talet UPPDATERAD

 

 

Fråga: Vad är det jag har köpt? Var finns det bra (eller någon) info om äldre MC-modeller (50-tal) från Husqvarna? Jag söker instruktionsbok, sprängskisser mm som kan hjälpa mig att få ihop vad som just nu ligger i delar =) Och en fråga till, hur säkerställer man vilken modell det verkligen är?

Tack på förhand!

Larsa

 

Svar: Om vi tar det i tur och ordning så börjar vi med instruktionsböcker och reservdelslistor. Dessa kan finnas på exempelvis Tradera – både som gammalt och som nytryck. I Stora Tvåtaktsboken, del 1, finns en komplett reparationsanvisning för motorerna i Husqvarna Svart- och Rödqvarna (118/120 cc) samt för Silver- och Guldpilen.

Om du har kvar det gamla registreringsnumret på en skylt, foto eller gammalt registringsbevis så kan du via landsarkivet få reda årsmodell, registreringsdatum och annan historik som även kommer att behövas vid en framtida registrering.

Vad jag kan se på bilden kan det vara en Husqvarna modell 27 och årsmodellen är då 1951 eller senare då denna motorcykel hade en webbgaffel fram till 1950. Mer info om Husqvarna kan du hitta på följande sajter:

Föreningen Husqvarnamotorcyklar

Verkstadsarbetare

Wikpedia

Husqvarna motorcyklar

TS Trading (reservdelar)

Uppdatering. Rolands kommentar nedan om Apollo är intressant. Tittar man på den övre bilden av Larsas motorcykel tycker jag mig se en spiralfjäder sticka upp ur gaffelbenet. Husqvarna gick från webbgaffel till gummifjädrad bottenlänk så där finns inga spiralfjädrar. I Bilden nedan syns en Apollo Competition från 1953 med Husqvarnas 120-kubiksmotor (som felaktigt kallas för 125 cc i annonsen). Kan det vara en Apollo som Larsa kommit över?

Jim Lundberg

Årsmodell på Husqvarna från 1950-talet UPPDATERAD
Apollo Competition från 1953 med Husqvarna 120 cc motor
Rulla till toppen