Lossnat svänghjul på Husqvarna Rödqvarna

Fråga: jag har en Rödkvarna med Stefa tändsystem. Vid körning av motorn lossnade svänghjulet. Låsmuttern hade skakat loss och svänghjulet var helt löst och ett väldigt skrammel hördes innan jag fick stängt av motorn. Jag kan inte se någon splines eller något som styr hur hjulet skall fästas innan det skruvas fast. Kan splinesen ha skadats och försvunnit när hjulet var löst och motorn var igång. Hur viktigt är det att hjulet är i ett speciellt läge när det drages fast. Plattan med tändspole och brytare har inte rubbats.

Bertil

 

Svar: Svänghjulet måste sitta i exakt rätt läge för att tändningen ska stämma och hjulet sitter på en kona där läget på axeln styrs av en krysskil. Denna kil har förmodligen klippts av när svänghjulet lossnade och då får man kika noga på axeln för att lokalisera var resterna av kilen sitter. Man kan hälla på lacknafta eller tunn olja på axeln och sedan torka den torr med en trasa. Sedan pudrar man på talk på axeln. Då sugs vätskan som samlats i spalten runt kilen ut och där mörknar talken. Värm försiktigt vid behov så tränger vätskan ut mer. Kilen är halvmåneformad och det innebär att om man knackar den nedåt i ena änden så reser sig den andra änden där man sedan kan dra ut den med en tång. Kilen heter WK 3×13 och finns hos Jacking AB (telefon 0227-133 22).

Det brukar uppstå skador på axeln och i svänghjulsnavet när hjulet lossnat. Dessa skador måste putsas bort så ytorna är släta – annars lossnar hjulet snart igen. Man kan slipa bort skadorna genom att ha på en klick ventilslippasta på axeln. Sedan trär man på svänghjulet och vrider detta fram och tillbaka tills ytorna är släta. Se bara till att all pasta tvättas bort noggrant efteråt. Stoppa i den nya kilen i kilspåret och dra fast svänghjulet.

Jim Lundberg

Rulla till toppen