Suzuki TS 50 som varvar okontrollerat

Fråga: Tjena! Skulle rensa förgasaren på min Suzuki TS50 men när jag satte tillbaka den så vart det strul. Motorn varvar mellan 1000-6000 varv och när man försöker gasa lite försiktigt så dör motorn. Har tagit ut förgasaren en andra gång för att kolla att allt sitter som det ska. Är det någon som har en aning om vad det kan bero på?

/Niklas

 

Svar: Om motorn rusar okontrollerat så kan det bero på ett läckage så att motorn får tjuvluft. Det kan också bero på att trotteln inte bottnar som den ska. Lys in i förgasaren med en ficklampa och vrid på gashandtaget så ser du om trotteln går ner i botten som den sak när man släpper gasen.

En trottel (eller flatslid) sitter med tajta spel i förgasaren och ett litet hack eller en smutspartikel kan få den att kärva. Kolla att gasvajern har ett par millimeters spel så att trotteln verkligen kan gå tillbaka helt. I ditt fall verkar det dock vara bränsletillförseln som krånglar eftersom motorn stannar när du gasar. Om motorn får för lite bränsle i förhållande till luft så stiger tomgångsvarvet och då räcker inte bränslet till när trotteln lyfts och då dör motorn.

Ta en extra titt i huvudmunstycket så att det verkligen är fritt från föroreningar. Gör samma sak med flottörventilen så att den öppna som den ska så att flottörhuset fylls upp med bensin.

Jim Lundberg

Rulla till toppen