Volvo som drar olja

Fråga: Hejsan Classic Motor. Jag är ägare av en Volvo 745 1986 och har lite problem med att motoroljan försvinner väldigt snabbt. Jag gjorde en fullservice på den för tre månader sedan och nu saknas det nästan två liter olja! Och då har jag ändå inte kört så nämnvärt mycket med den.

Jag ser inga fläckar på garagegolvet eller på motorskyddskåpan. Ser faktiskt inga som helst tecken på att den skulle läcka, och den ryker inte blått? Tack för svar Classic motor! Dem flesta jag frågat hittills tycker bara jag bör skrota bilen vilket jag tycker är synd då den är ovanligt fin och rostfri för att vara 30 år.

Svar: Inte ska du skrota bilen om den är fin i övrigt. Min bästa gissning är att vevhusventilationen har satt igen sig på motorn. Då brukar motorn suga i sig olja tillsammans med bensinen och oljeförbrukningen ökar. Om vevhusventilationen är igensatt ryker bilen en aning mer än normalt, men inte på långa vägar så mycket som om topplockspackningen har gett upp.

Vevhusventilationen sitter ”under” insugningsröret är lite klurigt att komma åt. Det lättaste är att lossa det underifrån. Har för mig om att det är tre skruvar att lossa innan man kan ta bort det från blocket. Rengör röret och montera tillbaka.

Lycka till

Robert Gustavsson

Fler tips och idéer? Lämna dem i rutan för kommentarer nedan.

Rulla till toppen