Puch Dakota med gnisslande svänghjul

Fråga: Hej! Jag har problem med fram ljuset på min Puch Dakota.  Bakljuset lyser starkt och fint. Men inte framljuset. Jag har bytt tändplattan, 15/15 watt standard glödlampa, svart och gul kabel från motorn ljusomkopplaren med nya kablar från ljusomkopplaren till lamphuset, jag har även kopplat rätt allt med hjälp av kopplingsschema. Alla funktioner så som tuta halv/helljus dödarknapp och stänga av alla ljus funkar som det ska och alla kontakter ser bra ut.

Men ljuset lyser svagt men jag har mätt jordkabeln nere vid motorn (svart) som kommer direkt från tändplattan och tydligen så är det ström i jordkabeln. Det ska det väl inte vara? Vad tycker du jag mer ska göra? Min morbror hjälpte till att byta tändplattan men det kommer ett gnisselljud där ifrån ibland när jag kickar och när jag dödar den, går det att göra nåt åt det alltså typ smörja? Så var det inte innan. Tacksam för svar!

Mvh Tobias

 

Svar: Det enda som ska smörjas innanför ett svänghjul är brytarfilten som ska ha en droppe olja var 300:e mil. Men det hörs inget gnissel om den skulle gå torr. Det låter som att svänghjulet tar i någon av spolarna vilket det absolut inte får göra. Det ska vara cirka 0,2 mm mellan spolarnas polskor och svänghjulets magneter. Gör så här: Lossa spolens infästningsskruvar några varv och stick in två bladmått på 0,2 mm mellan svänghjulets magneter och spolarna polskor. Håll kvar bladmåtten och dra samtidigt år skruvarna igen.

Det är inte bara oljud som uppstår om svänghjulet tar i magneterna. Det uppstår friktionsvärme som kan skada spolarna och deras effektivitet minskar rejält om det inte finns en luftspalt på 0,2 mm. Den svarta kabeln som kommer ur motorn går från brytare/kondensator till dödarknappen och kabeln är alltid strömförande när motorn går. Detta är helt normal och det händer ibland att man får en stöt av dödarknappen om det exempelvis har regnat så att omkopplaren på styret är blöt.

Beroende på årsmodell kan det finnas en separat spole för baklampan. Denna spole sitter ovanpå den vanliga ljusspolen och har en grå kabel som ska dras direkt till baklampan. Denna spole parasiterar på ljusspolen och ger endast ström till baklampan om framlampan belastar ljusspolen. Men det kan vara så att spolen till baklampan ger ström om ljusspolen är kortsluten av exempelvis en klämd kabel eller skadad lindning med kortslutna varv. Kolla även att det gnisslande ljudet inte är fläkten som tar i någon kåpa. Puchmotorer från olika år har olika fläktar som inte alltid passar mellan motorerna.

Jim Lundberg

Rulla till toppen