Problem med varvtalsregulatorn på Volvo T 15

Fråga: Hej, skulle fråga angående varvtalsregulatorn på en Volvo t 15. Har en sådan och den vill inte reagera gentemot gasen utan går på halvgas tills jag får lagt i fyran, då ökar den upp i varvtal. Kan det vara att det saknas olja i regulatorn och i så fall hur mycket och vilken kvalitet ska det vara på oljan ? Motorn satt fast när jag fick hem den men efter några skvättar WD 40 så lossnade den med hemgjord vev! Originalet kroknade M.V.H Ingemar Moberg

Hej Ingemar!

 

Svar: Tack för din fråga. Kul att du har en Volvo T 15. De är ju inte allt för vanliga idag. Vet du att motorn i den traktorn även fanns i Volvos första sportbil P 1900, den med plastkaross. I traktorutförande heter motorn B 14 C.

Bekymret med varvtalsregulatorn tror jag hänger samman med att traktorn verkar ha stått väldigt länge. Om motorn satt fast så att du fick lov att tvinga loss den med våld, så är jag rätt övertygad om att även regulatorn kärvar. Många av 1950-talets traktorer fick nämligen inte alltid den omvårdnad de förtjänade. Bland annat slarvades det en hel del med oljebyten. Det innebar att det bildades mycket oljeslam. Och har då motorn och regulatorn, som även den innehåller motorolja, stått länge så finns alla förutsättningar att oljeslammet hårdnat nästan till beck. Det brukar drabba regulatorerna som har en ”finare” mekanik. Mitt råd blir att du river ner regulatorn och gör rent innandömet. Sen tror jag regulatorn fungerar som den ska.

Lycka till med din lilla T 15 som på ett sätt var Volvos svar på Fergusons populära små traktorer.

/Per

Rulla till toppen