Köpa registreringsbevis

Fråga: Min far hade en Volvo Amazon Sport årsmodell 1966. Jag sökte upp den som står som ägare till bilen idag och frågade om den fanns kvar. Men han hade bara sparat instrumentpanelen, chassinumret och registreringsbeviset. Om han skulle sälja papperna på Amazon Sporten – hur mycket skulle det vara rimligt att betala?

Jocke

Svar: Om jag läser mellan raderna gissar jag att du vill köpa dessa och använda dem på en annan Amazon. Jag vet att det förekommer handel med fordonsidentiteter, men magkänslan har alltid sagt mig att det inte är helt lagligt. Efter att ha pratat med experter på Transportstyrelsen fick jag detta bekräftat. Att omidentifiera ett fordon är inte lagligt och det kan då bli fråga om märkesförfalskning vilket är straffbart enligt brottsbalken.

Men nu till din fråga: Instrumentpanelen är värd allt mellan någon hundring till ett par tusen beroende på hur pass komplett den är och skicket på alla delar. Papperna och chassiplåten är, om du tänker hålla dig inom lagen, av ringa ekonomiskt värde. Vill du däremot äga dem som ett minne av din fars Amazon är det upp till dig att avgöra hur mycket du vill betala.

Robert Gustavsson

Rulla till toppen