Lamelltjocklek på JB 128

Fråga: Nu har jag varit rätt tjatig med kopplingen på min JB. Men hur tjocka ska korklamellerna vara på den för bäst effekt? Tack på förhand.

Olle

Svar: Korkarna ska sticka ut cirka 1 mm på varje sida om lamellskivan. Detta gäller den ”nyare” versionerna av JB-128:an med 7/32″-kedja i transen. Där är lamellskivan (=kedjekransen) 5 mm tjock. Då bör alltså korkarna vara 7-8 mm tjocka efter tillputsning. Jag är lite osäker på hur tjocka korkarna ska vara på tidigare motorer med 5/32″-kedja där lamellskivan är tunnare.

Man kan kolla detta genom att klippa till några papplameller av känd tjocklek och montera dessa i kopplingen mellan korklamellen och ena stålskivan. Sedan sätter man ihop kopplingen tillfälligt med exempelvis tre kopplingsfjädrar. Nu ser man hur kopplingsarmen står när den ska till att frikoppla. Har man rätt tjocklek på korklamellen ska kopplingsarmen peka uppåt/utåt cirka 30-45 grader relativt lodlinjen. Om armen hamnar så ska alltså de nya korkarna vara lika tjocka som pappskivorna och gamla korkarna är tillsammans.

Jim Lundberg

Rulla till toppen