När inregistrerades den första NV-JB?

Fråga: När inregistrerades den första NV-JB? Jag blev förälskad i en sådan för en tid sedan. Ramnummer: 5134, webbgaffel, dubbla sadelfjädrar, Novi tändsystem och en liten tank.

Frågan är om den lilla tanken kan vara original? Vad jag har förstått så presenterades dom i maj 1949. Den här inregistrerad 1949 tidigt i juni kan det vara NV JB nr 134? Hur många av NV JB tillverkade före juni 1949 och finns kvar, och hur många är inregistrerade?

zlim

 

Svar: Den helsvenska motorn från John Benson fabriks AB i Eskilstuna presenterades för motorpressen i februari 1949 och skulle möta den stora efterfrågan på mindre motorcykelmotorer som rådde under efterkrigsåren då många europiska motorfabriker var sönderbombade eller hade ställt om produktionen till krigsmaterial. Motorn togs fram i samarbete med Nymans Verkstäder, NV, i Uppsala och hamnade därför i deras motorcykel som fick beteckningen NV-JB. Den första NV-JB monterades i april 1949.

Den första versionen av NV-JB hade webbgaffel, dubbla sadelfjädrar och ett franskt tändsystem som hette Novi. Dessutom hade dessa motorcyklar en liten bensintank samt en liten pakethållare med tre tvärstag. Redan under 1949 kom det bilder på NV-JB med teleskopgaffel samt sadelfjädring med en liggande enkelfjäder under ramröret. Då hade den även fått en större bensintank samt en större pakethållare med fyra tvärstag och två öglor för lastremmar. Tändsystemet kom numera från svenska Stefa (Stensholms fabrik). Observera att alla dessa ändringar inte inträffade samtidigt. Vissa av dessa motorcyklar fick även engelska Royal Enfieldmotorer i ramarna i mån av att engelsmännen kunde leverera några. Dessa fick då beteckningen NV-RE. Under 1949 levererades 2745 NV-JB och NV-RE.

När det gäller antalet kvarvarande motorcyklar i registret så vet jag inte om Transportstyrelsen kan få fram så exakta datum för första registrering då dessa uppgifter står i de gamla originalpappren om sådana finns kvar. Däremot kan dessa papper finnas kvar i något Landsarkiv. Ett fordon som registrerats utan gamla papperna i nutid kan exempelvis ha uppgiften ”datum för första registrering” 2013 trots att fordonet en gång togs i bruk 50 år tidigare. Kolla annars med Nymans Vänner om de kan hjälpa dig med ramnummer och registreringsdatum.

Jim Lundberg

När inregistrerades den första NV-JB?
Samma motorcykel från höger sida.
När inregistrerades den första NV-JB?
Tidig bild på en NV-JB. Här har teleskopgaffeln och den nya sadelfjädringen dykt upp, men den lilla pakethållaren finns kvar. På tanken ser det ut att finnas ett kromat fält vilket troligtvis aldrig hamnade på de levererade motorcyklarna. Någon som sett en NV-JB med kromad tank?
Rulla till toppen