Yamaha DT 50 MX som inte startar

Fråga: Hej jag har en Yamaha DT 50 MX som inte startar. Felet är antagligen att när bensinslangen är ansluten i både förgasaren och vid bensinkranen så rinner det ingen bensin när man vrider på bensinkranen. Men om man tar bort bensinslangen från förgasaren och vrider på kranen så kommer det bensin. Jag har provat med två stycken fabriksnya förgasare men problemet kvarstår.

Jakob

 

Svar: Om man har en genomskinlig bensinslang så ser man om bensinen rinner ner i slangen när bensinkranen öppnas. Men så fort förgasarens flottörhus fyllts upp med bensin, vilket bara tar några sekunder, så slutar bensinen rinna och då kan det se ut som att något är ”fel”. Det som har hänt är att flottören stängt tillflödet och den öppnar inte förrän motorn har förbrukat lite bensin igen. Det du beskriver kan därför vara helt normalt och inget fel även om det kan se ut så. Jag vet inte om Yamahan har en flödarknapp, men om den finns och man trycker ner den ska man tydligt se hur bensinen rinner i slangen och efter några sekunder kommer det också att rinna bensin ur förgasarens skvallerrör.

Men för att lättare hitta orsaken till varför motorn inte startar gör man så här: Gör ett antal startförsök och ta sedan ur tändstiftet. Om tändstiftet är fuktigt är det troligtvis ingen, eller för svag, gnista – alltså ska man sikta in sig på tändsystemet. Om tändstiftet däremot är torrt så kommer det ingen bensin och då är det fel på bränsletillförseln. Felet kan då sitta i förgasaren, men det kan även bero på läckande packboxar i vevhuset, trasiga reedventiler eller tjuvluft i insug och cylinderfot.

Jim Lundberg

Rulla till toppen